Bli kjent med vår Quinoa: Egenskaper og Fordeler

Royal Quinoa: supermat

Quinoa er et frø, og blir betegnet som supermat fra Latin-Amerika. Den brukes i dietten til mange vegetarianere, idrettsutøvere, og folk som ønsker å ha et sunt og balansert kosthold.

 

Hva er quinoa?

Quinoa, betyr “mors frø” på Quechua som er urspråket i Bolivia. Det blir betegnet som “supermat” på grunn av den høye næringsverdien den inneholder. Frøet kommer fra fjellkjedene i Andesfjellene, nær Titicacasjøen som ligger mellom Peru og Bolivia.

Frøet er blitt brukt i mer enn 3000 f.Kr. og domestisering skjedde for mer enn 2000 år siden i Ayacucho, Peru. Den tilhører familien til “quenopodiáceas”, og det vitenskapelige navnet er “Chenopodium quinoa”. Planten frøet vokser på kan bli opp til to og en halv meter høy. Bladene kan ha forskjellige former og farger som grønn, rød eller lilla. 

 

 

FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) dedikerte 2013 som det internasjonale året for Quinoa.

  • Quinoa er en næringsrik mat, og den regnes også som en av de mest komplette grønnsakene på planeten.
  • Frøet kan være nyttig hvis man ønsker å gå ned i vekt, siden det ikke inneholder mye fett og brukes derfor i mange dietter.
  • I dag kan du tilberede enhver type rett med quinoa, fra desserter til deilige gryteretter.
  • Bruk av quinoa er sterkt anbefalt til barn og gravide, da det kan bidra til å produsere mye morsmelk hos gravide, og kan forhindre at knoklene blir avkalket.
  • Quinoa inneholder proteiner, mange vitaminer og mineraler.
  • Det brukes hyppig av vegetarianere, og smaker godt i salater.

 

Typer Quinoa

I dag er det mange typer quinoa som forskere har klassifisert.

Det finnes mer enn 3000 typer quinoa, hvorav omtrent tretti er kommersielle, de mest kjente er svart quinoa, hvit quinoa og rød quinoa.

Det finnes også 25 andre forskjellige farger som: lilla, gul, rosa og blå.

 

Vår Royal Quinoa

 

 

 

Royal Quinoa er en type quinoa som er to til tre ganger større enn vanlig quinoa, den er også kjent over hele verden for sin høye kvalitet, sertifiseringer og større mengde næringsstoffer.

Vår Royal Quinoa kommer fra frø som har blitt holdt intakt og er dyrket av små lokale samfunn i Bolivias sørlige altiplano. I motsetning til den fra andre land, er boliviansk quinoa ikke utsatt for noen form for bioteknologisk manipulasjon.

Vår Royal Quinoa er eksklusivt produsert i Andesregionen Bolivia, over flatlandene og åsene rundt de to største saltsjøene i verden. Små lokalsamfunn, hjemmehørende i dette landet, fortsetter å dyrke kornet, slik de har gjort i generasjoner.

 

Egenskaper til Quinoa

 

  • Arginin: Produserer veksthormon
  • Kalsium: beskytter bein og forhindrer avkalking
  • Fenylalanin: produserer muskelenergi
  • Fiber: renser og eliminerer giftstoffer
  • Jern: antioksidant og immunsystembeskytter.
  • Fosfor: hjelper dannelsen av muskelvev
  • Lysin: danner antistoffer.
  • Magnesium: aktiverer enzymer.
  • Omega 3 senker kolesterolet, Omega 6 senker dårlig kolesterol og hever godt kolesterol, Omega 9 forhindrer flere typer kreft.
  • Kalium: oksygenerer hjertet
  • Proline: beskytter leddene
  • Vitamin A er godt for synet, vitamin B1 bra for hud og nerver, C-vitamin forhindrer degenerative sykdommer (blant andre Alzheimers), vitamin E-oksidanter og beskytter nervesystemet.
  • Sink: forhindrer infeksjoner

 

Ernæringsverdien av Quinoa

 

  • Den har en stor næringsverdi som inneholder en balanse mellom karbohydrater, lipider, proteiner, stivelse og sukker, kalsium, magnesium og sink.
  • Det regnes som den eneste plantemat som inneholder proteiner i de viktigste aminosyrene i kostholdet vårt.
  • Ernæringskomponentene er veldig like eller ligner på kjøtt, egg, ost, kumelk og morsmelk.
  • Den inneholder også en verdi på nesten 4 ganger mer kalsium enn mais, 3 ganger mer enn ris og hvete.
  • Magnesiumet frøet inneholder er overlegen det for andre korn, og det er derfor den er viktig for kroppen vår, siden det hjelper til med å regulere funksjonene.
  • Det bugner av sink og jern, fosfor, kalium og magnesium, og er derfor bedre å bruke enn hvete.
  • Den inneholder også vitamin A, E, B1 og C, som bidrar til å forbedre synet vårt.
  • Den inneholder  omega 3, omega 6 og omega 9.
  • Quinoa inneholder ikke gluten, og kan brukes av folk med cølaki